« Kaikki artikkelit

Työpaikat syntyvät kasvavaan kaupunkiin

Vihreillä on mahdollisuus nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Me kaikki tiedämme, että se tarkoittaa satsauksia koulutukseen aina päiväkodeista ammattikouluihin, toimivaa joukkoliikennettä ja hyviä kirjastoja. Mutta mitä vihreiden johtama kaupunki tarkoittaa työpaikkojen ja talouden kannalta?

Miten tämän päivän kaupungeissa syntyy taloudellista vaurautta? Uskon, että kaupungin kasvun mahdollistaminen on yksi kaikkein tärkeimmistä tehtävistä. Se, että kaupunkiin tulijoille riittää asuntoja on tärkeää ihmisten sujuvan arjen kannalta. Mutta se on äärimmäisen tärkeää myös siksi, että yritykset voivat luottaa löytävänsä työntekijöitä, jotka pystyvät muuttamaan kaupunkiin. Olen ylpeä siitä, että nyt kun vihreät ovat ensimmäistä kertaa johtaneet Helsingissä kaupunkisuunnittelua, on asuntotuotanto selvällä nousu-uralla.

Tämän päivän kaupungeissa työpaikat syntyvät palvelualoille ja aloille, joilla työntekijöiltä vaaditaan korkeaa koulutusta. Palveluihin syntyy työpaikkoja, jos kaupunki on riittävän tiivis ja viihtyisä kävellä, pyöräillä ja käyttää joukkoliikennettä. Autojen ehdoilla suunniteltu kaupunki ei synnytä kaupunkielämää ja siihen liittyviä yrityksiä.

Yritykset, joissa työntekijöiltä vaaditaan korkeaa koulutusta rekrytoivat jatkuvasti ulkomailta. Nämä yritykset houkuttelevat päivittäin Helsinkiin ihmisiä, jotka voivat valita asuinpaikkansa mistä tahansa maailmasta. He valitsevat Helsingin, jos tämä on mukava kaupunki, jossa työn ja perheen yhdistäminen onnistuu helpommin kuin muualla, jos kaupungissa tapahtuu, jos baarit, ruokaravintolat ja julkiset saunat ovat omintakeisia ja hyviä.

Ilmastonmuutoksen selättämisen täytyy tapahtua kaupungeissa, maailmassa, jossa jo yli puolet ihmisistä asuu kaupungeissa. Energiatehokas rakentaminen, vähäpäästöinen liikenne, resurssiviisaus, kaupunkiviljely, älykkäät järjestelmät, jotka optimoivat vaikkapa jätehuoltoa, pysäköintitilan käyttöä ja uusiutuvaa energiaa ovat asioita, joita tarvitaan maailman kaupungeissa. Suomessa näiden alojen yrityksille ehdoton menestyksen edellytys on se, että tuotteita voi kokeilla kotimarkkinoilla ja silloin luontevin kokeilualusta on Helsinki.

Kokeilujen syntymiseksi tarvitaan kuitenkin kaupunkia, jolla itsellään on kunnianhimoiset tavoitteet ja halua kumppanuuteen. Kunnianhimotonta ilmastopolitiikkaa tekevä kaupunki ei synnytä uuden ratkaisutalouden työpaikkoja.

Helsinkiin on mahdollista syntyä tulevina vuosina työpaikkoja ja vaurautta, jotka hyödyttävät paitsi Helsinkiä myös koko Suomea.

Kaupunki, jota vihreät haluavat rakentaa - tiivis, elävä, joukkoliikenteeseen perustuva, suvaitsevainen, ihmisten omaan aktiivisuuteen kannustava kaupunki - on juuri se kaupunki johon tämän päivän työpaikat ja vauraus syntyy.

 

Kirjoitus on julkaistu Vihreän Langan numerossa 2/2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *