« Kaikki artikkelit

Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet Helsingin strategiaan

Helsinki on tehnyt paljon hyviä asioita päästöjen vähentämiseksi ja niin pitää ollakin. Ilmastonmuutos on asia, josta olemme vastuussa lapsillemme. Helsingissä liikutaan kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä. Olemme pitkään rakentaneet energiatehokkaasti. Kaupungin energiayhtiö on ollut rakentamassa Suomen suurimpia aurinkosähköyksikköjä.

Helsinki kuitenkin polttaa yhä hiiltä. Se on tulevan ilmastopolitiikkamme selvästi suurin yksittäinen kysymys. Helsingissä on päätety sulkea Hanasaaren hiilivoimala vuoden 2024 loppuun mennessä. Hanasaaren lämmön ja sähköntuotanto korvataan uusiutuvilla lämpölaitoksilla, lämmitystarvetta vähentävällä energiatehokkuudella ja uusiutuvalla sähköntuotannolla.

Hanasaaren hiilenpolton loputtua jäljellä oleva iso kysymys on Salmisaaren voimalan hiilenpoltto. Kun otamme Pariisin ilmastosopimuksen vakavasti, täytyy hiilenpolton Euroopassa, Suomessa ja Salmisaaressa päättyä vuoteen 2030 mennessä.

Nykyinen hallitus on linjannut energiastrategiassaan, että hiilen käyttö Suomessa päättyy 2030 ja asiasta valmistellaan lainsäädäntöä. Tähän myös Helsingin on valmistauduttava tosissaan.

Helsingissä valmistellaan tällä hetkellä seuraavan neljän vuoden kaupunkistrategiaa. Siinä määritellään, mihin suuntaan kaupunkiamme tulevina vuosina kehitetään. Yksi tärkeimmistä teemoista on Helsingin toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja päästöjen vähentämiseksi, vastuu jota me helsinkiläiset kannamme tästä maailman polttavimmasta haasteesta. Helsingille läheiset kaupungit ovat asettaneet kunnianhimoisia ilmastotavoitteita ja on hienoa, että kaupungit ovat vuosi vuodelta kunnianhimoisempia ilmastotoimissaan.

Helsingille sopiva tavoite olisi asettaa 60 prosentin päästövähennystavoite vuodelle 2030 ja tämän lisäksi valmistella suunnitelma Salmisaaren hiilenpolton lopettamisesta. Päästövähennykset energiatehokkuudessa, liikenteessä, rakentamisessa, jätteiden käsittelyssä vievät Helsingin kyllä 60 prosentin päästövähennykseen vuoden 1990 tasoon verrattuna. Salmisaaren hiilenpolton lopettaminen nostaa päästövähennykset lähelle 80 prosenttia juuri vuoteen 2030 mennessä. Tällöin Helsinki saavuttaisi hiilineutraaliuden vuonna 2030, joka tavoitteena olisi kunnianhimotasoltaan verrokkikaupunkiemme tasolla.

On paljon sellaista, mitä Helsinki voi tehdä itse ja jossa meillä on osaamista jo pitkältä ajalta. Helsingin on toimittava edelläkävijänä ja näytettävä suuntaa ilmastoystävällisissä ratkaisuissa. Kivihiilestä luopuminen on myös mahdollisuus helsinkiläisille yrityksille olla mukana luomassa ja kehittämässä näitä ratkaisuja. Salmisaaren hiilenpolton lopettamiseen tarvitsemme ehdottomasta myös kumppanuutta valtion kanssa. Haluamme myös että valtion päästövähennystavoitteet ovat johdonmukaisia ja koskevat niin hiiltä, turvetta kuin öljytuotteita. Silloin Suomi kokonaisuudessaan on yksi niistä maista, jotka vievät Pariisin sopimuksen tavoitteita eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *