« Kaikki artikkelit

Pyöräilystä Amsterdamissa

Kävin viime viikolla Amsterdamissa puhumassa We Make the City -kaupunkitapahtumassa. Kuvassa kuljen tapaamiseen Amsterdamin kaupungintalolle kuten paikalliset, eli polkupyörällä.

Tapaamisen jälkeen iltapäivällä pyöräilin lenkin vanhassa keskustassa, joen pohjoispuolella Noordin alueella ja uudehkolla asuinalueella Javan saarella. Kaikkialla pyöräily oli yhtä helppoa ja miellyttävää. Harvassa kaupungissa pyöräily tuntuu niin kokonaisvaltaisen helpolta ja nautinnolliselta kuin täällä.

Mikä sitten tekee pyöräilystä Amsterdamissa niin hyvää? Pyörätiet ovat hyvässä kunnossa ja ne ovat selkeästi merkittyjä. Risteysalueet ovat helppoja ymmärtää ja niissä on turvallista ja helppoa ajaa silloinkin, kun pyöräilijöitä on ruuhkaksi asti. Yhteydet jatkuvat saumattomasti ja jopa IJ-joen ylittävään lauttaan voi ajaa suoraan pyörällä.

Tällaisilla hyvälaatuisilla pyöräväylillä ymmärtää hyvin, kuinka toimivaa liikennettä luodaan juuri niin, että jalankulkijoilla, pyöräilijöillä ja autoilijoilla on omat paikkansa. Silloin myös yhteisten liikennesääntöjen noudattaminen on kaikille vaivatonta.

Amsterdamissakaan upeat pyöräily-ympäristöt eivät ole syntyneet sattumalta tai nopeasti, vaan ne ovat olleet vuosikymmenten tietoisia valintoja ja vaatineet investointeja. Edelleen kaupunki investoi paljon pyöräilyn kehittämiseen, tällä hetkellä erityisesti joukkoliikenneasemien laadukkaaseen pyöräpysäköintiin ja laadukkaisiin pyöräily-yhteyksiin uusille asuinalueille.

Amsterdam on jo pitkään ollut ja on edelleen vaikutusvaltainen esikuva Helsingin pyöräilyn kehittämiselle. Liikenteen kehittäminen oli myös yksi niistä teemoista, joista keskustelin kaupungintalolla Amsterdamin vihreän apulaispormestarin Rutger Groot Wassinkin kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *