« Kaikki artikkelit

Tulevaisuuden Itäkeskus


Itä-Helsingin keskusta -kilpailun alue sijaitsee Itäkeskuksen ja Puotilan metroasemien ympäristössä.

Kävin eilen Itäkeskuksen Stoassa esittelemässä innostavaa suunnittelukilpailua.

Itäkeskus ja koko Itäkeskuksen alue on yksi keskeisimpiä kaupunkisuunnittelun kohteita tällä hetkellä Helsingissä. Helsingin kaupunki kerää parhaillaan kansainvälisellä ideakilpailulla ehdotuksia siihen, mitä Itäkeskuksen ja Puotilan metroaseman seudulla tulevaisuudessa voi olla.

Eilen järjestettiin kilpailusta kiinnostuneille kilpailuseminaari, jossa käytiin läpi kilpailun tavoitteita uudistuvasta Itä-Helsingistä, kävelyn ja pyöräilyn kehittämisestä, alueen identiteetistä, sen parhaista puolista ja siitä minkä tulisi muuttua.

Helsingin yleiskaavassa on vahvana ajatus, että esikaupunkien keskuksia kehitetään paikallisiksi keskustoiksi. Itäkeskus voisi olla Itä-Helsingin keskusta muillakin tavoilla kuin alueen kaupallisena keskuksena. Tulevaisuudessa Itäkeskus on myös raideyhteyksien risteyskohta, kun uutta poikittaista Raide-Jokeria rakennetaan jo.

MakeSomeNoise -puhujafoorumista Tawab Qaderzada puhui seminaarissa paikallisena Itä-Helsingin asukkaana Puhoksen ostoskeskuksen merkityksestä ja siitä, miten se on hieman irrallaan nykyisestä kaupallisesta keskustasta. Yksi kilpailun tavoitteista onkin saada alueesta tunnelmaltaan yhtenäisempi, niin että kaduilla ja aukioilla olisi nykyistä helpompi kävellä paikasta toiseen.

Tawab Qaderzada nosti esiin myös paikallisten toiveen viihtyisistä ulkoilualueista ja puistoista. Alue kaipaa paikkoja, missä olla piknikillä perheen kanssa, julkista ulkotilaa joka kokoaisi ihmisiä yhteen vaikka luistelemaan tai uimaan.

Samoin Itäkeskuksen Stoa on hieno kulttuurikeskus, mutta kulttuuria voisi Itäkeskuksessa olla muutenkin kuin vain yhdessä rakennuksessa.

Kilpailualue on todella laaja, ja sen reunoilla on monia viihtyisiä asuinalueita. Yksi kilpailun ajatus on, että kaupungissa tarvittavia uusia asuntoja voitaisiin sijoittaa myös alueelle, ja sitä kautta saada Itäkeskuksesta tiiviimpi asuinalue hyvien palveluiden ja joukkoliikenteen äärelle.

Suunnittelukilpailun alue on laaja, ja kekseliäiden uusien ratkaisujen löytämiseen tarvitaan monipuolista osaamista liikennesuunnittelusta maisemasuunnitteluun, mitä myös kilpailuohjelmassa tiimeiltä edellytetään. Kannustan lämpimästi arkkitehteja ja suunnittelijoita jättämään ehdotuksensa tähän koko Helsingin kannalta erittäin merkittävään ideakilpailuun ja luomaan tulevaisuuden kaupunkia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *