« Kaikki artikkelit

Helsinki investoi kestäviin liikkumismuotoihin

Uutisia Helsingin liikenneinvestoinneista!

Helsinki kasvaa ja investoi kestäviin liikkumismuotoihin. Tänään päätimme kaupunginhallituksessa Helsingin ensi vuoden talousarviosta ja seuraavien vuosien investoinneista.

Päätöstä pohjustivat viime viikolla käydyt Helsingissä ryhmien väliset budjettineuvottelut. Neuvotteluissa saatiin jälleen laajan enemmistön sopu siihen, mihin Helsinki käyttää rahaa ensi vuoden aikana, ja mihin tulevina vuosina tullaan investoimaan.

Investoinneissa näkyy hienolla tavalla laaja sitoutuminen kasvavan kaupungin vähäpäästöiseen liikenteeseen. Liikenne muodostaa nykyisin neljänneksen Helsingin kasvihuonekaasupäästöistä, joten sen päästöjen vähentäminen on olennaista hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

Helsinki panostaa siihen, että uusia ratikkalinjoja rakennetaan kaupungin kasvaessa. Tällä hetkellä rakennetaan Hernesaaren ratikkaa ja Raide-Jokeria. Lähivuosina alkaa Kalasatama-Pasila -ratikan ja Kruunusiltojen rakentaminen. 

On tärkeää, että kun Helsinkiin muuttaa lähivuosina yhä enemmän ihmisiä ja kaupunki kasva, kykenemme rakentamaan uusia kaupunginosia hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Arviota HKL:n ensi vuosikymmenen jälkipuoliskon investoinneista korotettiin budjettineuvotteluissa 188 miljoonalla eurolla, koska haluttiin varmistaa oikea tahti tuleville pikaratikkahankkeille. Vuodesta 2025 eteenpäin rakentuvat Vihdintien pikaraitiotie ja läntisen kantakaupungin raitiotie. Vuodesta 2027 eteenpäin päästään rakentamaan Viikin ja Malmin välistä raitiotietä. Tulevan vuosikymmenen lopulla aloitetaan myös Tuusulan kaupunkibulevardin pikaraitiotien suunnittelu.

Pyöräilyn ja kävelyn tulee olla houkuttelevia vaihtoehtoja. Se tarkoittaa, että on panostettava niin uusiin, sujuviin väyliin kuin katujen ylläpitoon. Näihin molempiin budjetissa panostetaan. Rahaa varataan keskeisimpien kantakaupungin kävelyreittien ja joukkoliikenteen solmukohtiin kuten metro- ja lähiliikenteen asemille johtavien pyöräväylien tehostettuun talvikunnossapitoon. Väylien talvikunnossapidosta huolehditaan laadukkaasti. Pyöräilyn ja kävelyn väylärakentamisen investointitaso pidetään riittävällä tasolla koko tulevan vuosikymmenen ajan.

Myös nykyisestä metroverkosto voi mahdollistaa kaupunkilaisille vieläkin sujuvampia arkisia reittejä. Yksi tähän liittyvä merkittävä päätös tehtiin, kun budjetissa päätettiin käynnistää ensi vuonna Helsingin yliopiston metroaseman uuden pohjoisen sisäänkäynnin suunnittelu. Toteutuessaan tämä asema lyhentää huomattavasti matka-aikoja Kruununhakaan. Herttoniemen ja Itäkeskuksen asemien perusteellinen uusiminen on myös seuraavien vuosien investointilistalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *