« Kaikki artikkelit

Raideliikenne kasvaa ympäri Suomea


Raideliikenne kasvaa ympäri Suomea - ja maailmaa!

Raideliikenteen osaajia ympäri Suomen oli tänään koolla Helsingissä Suomen raitiotiekaupunkien seminaarissa. Kokoonnuimme Vallilan Konepajalla, jossa ennen rakennettiin junia.

Kaupungit kasvavat, ja monessa paikassa pohditaan ratikoita kaupunkiliikenteen ratkaisuna. Helsingissä olemme iloisia tästä kehityksestä. Jo muutaman vuoden sisään Suomessa tulee olemaan kolme ratikkakaupunkia: Helsingin lisäksi Tampere ja Espoo.

Myös Turku tekee lähiaikoina päätöksen omasta ratikkahankkeestaan, ja Vantaan ratikan suunnittelu etenee. Raitiolinjojen pysyvyys muodostaa kaupunkiin kuin kaupunkiin erinomaisen kiinnostavat puitteet investoinneille, kaupunkikehitykselle ja maan arvon kasvulle.

Helsingissä ratikat ovat kuuluneet kaupunkikuvaan katkeamattomasti aina 1890-luvulta lähtien. Mutta myös Helsingissä ollaan ottamassa itse asiassa valtavan isoa askelta raideliikenteen kehittämisessä, kun rakennamme systemaattisesti raideliikenteen verkostokaupunkia, ratikkalinjoja paljon pidemmälle kuin nykyisen kantakaupungin alueelle ja nopeita poikittaisia pikaratikkayhteyksiä. Raideliikenteen merkitys ja laajuus on siis täälläkin suuresti kasvamassa, ehkä emme aina itsekään huomaa sitä miten ison liikennemurroksen äärellä olemme.

Omassa puheenvuorossani nostin esiin myös tuoreen päätöksen budjettineuvotteluista, joissa raideliikenteen investointeja lisättiin merkittävästi. Näiden päätösten turvin Vihdintien ja Viikin-Malmin ratikkaa päästään rakentamaan 2020-luvun loppupuolella.

Pariisin alueen liikennelaitoksen designjohtaja Yo Kaminagai puhui tilaisuudessa vaikuttavasti siitä, miten kaupunkitila on Ranskan kaupungeissa mullistunut 2000-luvun ratikkaprojektien myötä. Ratikat ovat tuoneet tullessaan paitsi liikkumisen helppoutta, myös kiinnostavaa julkista kaupunkitilaa, mikä on edistänyt myös matkailua. Muotoilun rooli on ollut merkittävä.

Yllä omia kuviani Helsingin kauniista raitiovaunukiskoista, rakenteilla ja valmiina, lumessa ja auringossa, antamassa tälle kaupungille luontaisen ilmeensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *