« Kaikki artikkelit

Sujuvaa liikkumista poikkeusolojen yli

Tänään tärkeiden joukkoliikennepäätösten äärellä. Helsingin kaupunginhallitus päätti juuri esityksestäni kannakseen, että ensi vuonna joukkoliikenteen peruslippujen (kuten 30 päivän kausilipun) hintaa ei tulisi nostaa. Joukkoliikenne on kaupunkilaisten arjessa tärkeää. HSL:n haastavaa tilannetta ei pidä ratkoa kausilippujen hintoja korottamalla. Toimivan kaupungin tai ilmastotavoitteidemme kannalta meillä ei ole varaa siihen, että yhä harvemmalla olisi varaa tai halua matkustaa joukkoliikenteellä.

Olemme eläneet myös liikkumisen suhteen poikkeusaikoja. Alkusyksyn aikana julkisuudessa on käyty paljon keskustelua joukkoliikenteen lippujen hinnoista. Vaikeassa tilanteessa HSL:n on ollut ymmärrettävästi pakko pitää esillä kaikkia mahdollisia keinoja hillitä kustannuksia, sillä koronakriisi on jättänyt joukkoliikenteen järjestäjät ennennäkemättömän vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.

Helsingissä haluamme ratkoa tätä haastavaa tilannetta niin, että joukkoliikenne pysyy ihmisille kilpailukykyisenä ja houkuttelevana tapana matkustaa. Meidän on päästävä kriisin yli niin, että joukkoliikenne on edelleen hyvä ja sujuva vaihtoehto mahdollisimman monelle. Nyt on väärä hetki vaikeuttaa kenenkään mahdollisuuksia sujuvaan arjen liikkumiseen. Helsingissä olemme sitä mieltä, että HSL:n kriisin ratkomiseksi tarvitaan sekä valtion tukea että kaupunkien satsauksia. Emme kannata esimerkiksi julkisuudessa pinnalla ollutta ajatusta, että lastenvaunuilla matkustamisen maksuttomuudesta voisi luopua. Tämä on nyt HSL:n suurimman jäsenkunnan Helsingin kanta, lopullisen päätöksen tekee HSL:n hallitus.

Toimiva ja laadukas joukkoliikenne on Helsingille ja koko pääkaupunkiseudulle tärkeää ja monien arjen kannalta aivan välttämätöntä. Meillä ei ole varaa siihen, että joukkoliikenteen käytöstä tulee helsinkiläisille liian kallista, tai että sen käyttö vähenee. Silloin päästömme ja ruuhkamme kasvavat, vaikka suunnan pitäisi olla päinvastainen. Sujuva liikkuminen joukkoliikenteellä on kyettävä varmistamaan myös poikkeusolojen yli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *