« Kaikki artikkelit

Sopimus kestävästä kasvusta

Tärkeä päätös: Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi tänään MAL-sopimuksen.

Kysymys on ilmastokestävien kaupunkien rakentamisesta ja hyvästä arjesta. Tavoitteista, joihin valtio ja suuret kaupunkiseudut sitoutuvat yhdessä ja niitä edistävistä hankkeista, joiden rahoitukseen valtio osallistuu. MAL-sopimuksissa eli maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksissa on kyse kaupunkilaisten kannalta tärkeästä asiasta, siitä kaupungit voivat kasvaa sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, ilmastotavoitteet ja luonto- ja viheralueet säilyttäen.

Sopimukset ovat tärkeitä siksi, että meillä Helsingissä olisi tulevaisuudessa riittävä määrä kohtuuhintaisia asuntoja ja sujuvat mahdollisuudet liikkua. Hienoa on myös se, että tämä sopimus linjaa kohtuuhintaisen vuokra-asumisen ja puurakentamisen kannusteita siten, että tulemme näkemään puurakentamisen selvän nousun kaupungeissamme.

Kaupungeissa tarvitaan ihmisiä tehokkaasti kuljettavia raitioteitä ja riittävästi asuntorakentamista etteivät asuntojen hinnat karkaa käsistä, jotta saavutamme ilmastotavoitteemme emmekä jumiudu ruuhkiin. Olemme sitoutuneet näiden tavoitteiden toteuttamiseen yhdessä valtion kanssa.

Helsinki investoi Vihdintien pikaraitiotiehen ja valtio sitoutuu tässä sopimuksessa rahoittamaan hanketta omalta osaltaan. Tässä sopimuksessa valtion rahoitus pääkaupunkiseudun raidejoukkoliikennehankkeille on kolminkertainen edelliseen sopimukseen verrattuna. Helsingin osalta raiderahoitus kaksinkertaistuu viime sopimuskaudesta. Pääkaupunkiseutu on kasvanut viime vuodet voimakkaasti ja on siksi merkityksellistä, että nykyisen hallituksen kunnianhimo kaupunkien raidejoukkoliikenteen kannalta on selvästi edeltäjäänsä korkeampi. Tätä tarvitaan, koska valtaosa näistä investoinneista on tässäkin tilanteessa kaupunkien harteilla.

Olennaista MAL-sopimuksissa on koko seudun kestävä kasvu. Pääkaupunkiseutu on kokonaisuus, jossa myös helsinkiläisten etu on se, että naapurikunnissa liikutaan kestävillä kulkumuodoilla. Vähemmän autoja Espoon katuverkossa vähentää ruuhkia myös Helsingin kaduilla. Espoon kaupunkirata on hanke, joka hyödyttää myös meitä helsinkiläisiä.

Näin merkittävistä hankkeista päätettäessä neuvottelut eivät ole koskaan helppoja. Edessä siintävät taloudellisesti vaikeat ajat toivat näihin neuvotteluihin keväällä vielä omat haasteensa. Uskon kuitenkin, että tekemällä sitkeästi yhdessä töitä kestävien tavoitteiden eteen saamme rakennettua Helsingin ja helsinkiläisten kannalta parasta kaupunkia ja Suomea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *