« Kaikki artikkelit

Tulevaisuuden Itäkeskus

Tältä näyttää tulevaisuuden Itäkeskuksessa. Itäkeskuksen uudistamisen vaativa suunnittelukilpailu on ratkennut. Itäkeskus on tällä hetkellä enemmän leveiden liikenneväylien piirittämiä kauppakeskuksia kuin käveltävää kaupunkia, mutta tulevaisuudessa on toisin. Itäisen Helsingin keskus muuttuu askel askeleelta viihtyisämmäksi ja eheämmäksi kaupungiksi, jossa on helppo ja mukava kävellä, jossa haluaa pysähtyä, jossa asuu enemmän ihmisiä kuin nyt.

Kilpailun voittanut työ lähtee ihmisen mittakaavasta ja uudistaa ja muuttaa Itäkeskusta alueen hyvin tuntevin silmin, voisi jopa sanoa hellästi. Toiseksi sijoittunut työ auttaa kaupunkia kehittämään Stoan ja Puhoksen ympäristöä ja ottaa alueen muutokseen kantaa osin suuremmalla mittakaavalla.

Pakko lainata kilpailun arvostelupöytäkirjaa:

”Kilpailu on tehnyt selväksi sen, että nousukierrettä ei synny ilman julkisia satsauksia. Itäkeskus on jo nyt laajan itäisen Helsingin luonteva keskus, mutta kaupungin tavoitteena on enemmän. Tulevassa Itä-Helsingin urbaanissa keskustassa yhdistyy se, mikä kaupungissa on olennaista: eritaustaiset ihmiset, markkinapaikka, kulttuuri, työ, rentoutuminen - päivän ja yön kohtaamiset.”

Itäkeskus on minulle lapsuuden ja nuoruuden koulupaikka, teini-iän näyttämö, paikka jossa 1980-luvun Suomi otti vastaa kansainväliset ketjut hampurilaisineen ja svetsiläisine jäätelöineen. Kauppakeskus ja vetelehtiminen, metron futurismi, uimahallin uutuus ja kulttuurikeskuksen kasvattava ote ovat osa elämääni. Siksikin oli hienoa työskennellä tämän vaativan kilpailun tuomaristossa ja nähdä kuinka vähitellen pääsimme selkeämpään näkemykseen tulevasta suunnasta, suunnasta jossa Itäkeskus säilyttää ominaisluonteensa ja toisaalta muuttuu kohti 2030-lukua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *