« Kaikki artikkelit

Lisää kohtuuhintaista ja kestävää asumista

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyy tänään Helsingin uuden Asumisen ja maankäytön ohjelman. Ohjelma on helsinkiläisten arjen kannalta valtavan tärkeä: sillä turvataan että ihmisillä on myös tulevaisuudessa mahdollisuus ja varaa asua Helsingissä, ja annetaan suuntaviivat sille, että asuminen toteutetaan kestävällä tavalla.

Helsinki kasvaa siksi, että ihmiset valitsevat kaupungin. Ihmiset valitsevat muuttaa Helsinkiin työn, opiskelun tai rakkauden perässä, ja ihmiset valitsevat perustaa perheensä Helsingissä. Kaupungistuminen on tosiasia, jolle emme voisi mitään vaikka haluaisimme. Se, mitä meidän täytyy tehdä on tarjota jokaiselle heille koti, jottei asuntojen hinta karkaa käsistä.

Samaan aikaan kun meidän on varmistettava, että jokaiselle riittää koti, ja kohtuuhintaisia asuntoja on tarpeeksi, meidän on turvattava arvokkaimmat luontoalueet, hyvät lähivirkistysalueet kaikkialla kaupungissa ja käännettävä alueiden eriarvoistumiskehitys. Vaikka tehtävä ei ole helppo, tämä ohjelma vastaa tavoitteisiin hyvin. Ja vaikeiden asioiden pohtiminen ja ratkominenhan on kaikkein tärkeintä ja kiinnostavinta.

Vihreiden esityksestä ohjelmaan kirjattiin, että Helsingin asuntotuotanto täytyy toteuttaa kestävästi, luontoa ja viheralueita säästäen. Vain rakentamalla tiiviisti ja täydentäen, voimme turvata arvokkaimmat luontoalueet kokonaan rakentamiselta. Näin tehtiin viimeksi lokakuussa, kun kaupunkiympäristölautakunta päätti rajata Meri-Rastilan rantojen arvometsät kokonaan rakentamiselta. Uusien asuntojen rakentamiselle taas löytyy paikkoja rakennetun alueen tiivistämisellä, läheltä metroasemaa. Tällä valtuustokaudella olemme myös päättäneet keskeyttää Vartiosaaren asuinrakentamissuunnitelmat ja toteuttaa nämä asunnot ympäristön kannalta kestävämpiin paikkoihin.

Ohjelmassa linjattiin myös, että markkinaehtoista pysäköintiä laajennetaan. Kun pysäköintipaikoista maksavat niiden käyttäjät, syntyy ekologisempaa ja reilumpaa kaupunkia. Pysäköintipaikkoja kannattaa rakentaa tarpeen mukaan, eikä velvoittaa tekemään paikkoja joita ihmiset eivät tarvitse tai halua, mutta joista he joutuvat maksamaan asuntojensa hinnoissa - myös ne perheet jotka eivät taloyhtiönsä pysäköintipaikkoja käytä. Näin pysäköinti vie sen verran tilaa kuin tarvitaan ja kaupunkitilaa säästyy asukkaille ja viheralueille.

Suuri osa kaupunkien ilmastopäästöistä syntyy rakentamisesta ja asumisesta, joten on tärkeää rakentaa uudet asunnot mahdollisimman vähäpäästöisesti ja varmistetaan matala energiankulutus uusissa rakennuksissa. Kirjasimme ohjelmaan Vihreiden esityksestä myös viherkertoimen käytön laajentamisen, puurakentamisen lisäämisen ja rakentamisen päästöjen vähentämiseen tähtäävät tavoitteet.

Ohjelman tärkeä painopiste on myös torjua eri asuinalueiden eriarvoisuutta ja satsata kohtuuhintaiseen asumiseen ja segregaation torjuntaan. Helsingin jokaisen asuinalueen on oltava viihtyisä ja hyvä. Myllypuron esimerkki osoittaa, että haastavassa maineessa olevan alueen kehittämisellä, sen palveluihin satsaamisella ja uusilla asunnoilla se pystyy luomaan nahkansa ja olemaan viihtyisä ja viehättävä koti yhä uusille helsinkiläisille.

(Kuvassa Kuninkaantammi, johon on syntynyt uutta vihreää ja viihtyisää kaupunkia. Kuvaaja: Saara Autere)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *