« Kaikki artikkelit

Helsingin budjetti 2021: elvytystä kohti ilmastokestävää kaupunkia

Helsingin ensi vuoden talousarvio linjaa selkeästi tietä kohti hiilineutraalia Helsinkiä 2035. Näin kuuluukin olla, löytyyhän kaupungin arvojen ydin juuri sen talousarviosta, niistä valinnoista joita siinä tehdään.

Helsinki on luopumassa hiilen polttamisesta. Hanasaaren hiilivoimala suljetaan viimeistään vuoden 2024 lopussa ja investoinnit sen tuottaman lämmön korvaamiseksi ovat täydessä vauhdissa. Salmisaaren hiilen korvaamiseksi on käynnissä kiinnostava kansainvälinen haastekilpailu – Helsinki Energy Challenge. Saamme kilpailusta ensi vuoden alussa varmasti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja, joilla parhaassa tapauksessa pystymme luopumaan Salmisaaren hiilenpoltosta jo ennen lain asettamaa määräaikaa, kevättä 2029.

Energiantuotannon muutosten lisäksi tarvitsemme pitkäjänteisiä ja kunnianhimoisia toimia rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi.

Kun Helsingin ensi vuoden budjetista neuvoteltiin, lisäsimme yhteensä miljoona euroa tukemaan helsinkiläisiä taloyhtiöitä, jotta ne voivat vähentää energiankulutustaan ja tehdä energiaremontteja. Tämä on tärkeä askel kohti hiilineutraalia Helsinkiä, tuleehan suuri osa kaupunkien ilmastopäästöistä asumisesta. Helsingissä 56 prosenttia päästöistämme tulee lämmityksestä, joten ratkaisut niiden vähentämiseksi ovat hyvin tärkeitä. Me suljemme Helsingin hiilivoimalat ja tänne rakennettavien uusien talojen on oltava erittäin energiatehokkaita. Tämän lisäksi me tuemme taloyhtiöitä vanhempien talojen energiatehokkuusremonteissa neuvonnasta remonttien suunnitteluun.

Helsingin energiarenessanssiohjelman avulla helsinkiläisille on helpompaa vaihtaa oman asuintalon energialähde ilmastoystävälliseksi ja samalla myös säästää paljon rahaa omissa lämmityskuluissaan. 

Haastavassa tilanteessa Helsingin budjetti on vahvasti elvyttävä. Rakennamme raideliikenteen verkostokaupunkia, jossa liikkuminen on suuvaa ja vaivatonta. Budjetista neuvoteltaessa me halusimme turvata Kalasataman-Pasilan raitiotien rakentamisen. Nyt ratikka valmistuu aikataulussaan ja kuljettaa helsinkiläisiä vuonna 2024. Uusia raiteita syntyy myös Kruunusilloille ja Ilmalaan. Myös metrolla matkustaminen muuttuu mukavammaksi, kun huonokuntoisten asemien korjaamiseen saadaan lisää vauhtia. Muun muassa Herttoniemen metroasema on korjauslistan kärjessä.

Tavoitteemme on Helsinki, jossa ihmisten on helppoa ja vaivatonta elää ympäristön kannalta kestävää elämää.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *