« Kaikki artikkelit

Vuosi 2021 – tie ylös kriisistä

Uusi vuosi on alkanut. Nyt jos koskaan me kaikki toivomme, että vuosi on toisenlainen kuin se, joka juuri jäi selkämme taakse.

Mitä asioita Helsingissä tulisi tapahtua tänä vuonna? Minkä muutosten ja ratkaisujen puolesta meidän tulisi työskennellä?

Maailman hyvin toisenlaiseksi muuttaneesta pandemiasta ulospääsy on tietenkin yksi ensi vuoden keskeisistä tehtävistä. Rokotuksella on tässä keskeinen rooli mutta niin on myös maltillisilla rajoituksilla ja sillä tasapainoilulla, jota olemme Suomessa ja Helsingissä harjoittaneet koko vuoden. Taudin leviämisen hillitseminen on ollut parasta talouspolitiikkaa. Koronavirus ei myöskään ole ainoa riski, jonka ihmisten terveys ja hyvinvointi kohtaavat, siksi esimerkiksi peruskoululaisten lähiopetuksesta on haluttu pitää kiinni syksyn ajan, koulut ovat pysyneet auki, vaikka niin kuntosaleilla, teattereissa kuin ravintoloissakin ollut rajoituksia. Lasten oikeus opetukseen on asetettu monien muiden asioiden edelle.

Tie ulos tästä poikkeuksellisesta kriisistä ei liity myöskään ainoastaan terveydenhuoltoon ja esimerkiksi kertyneeseen hoitovelkaan. Täytyy huolehtia siitä, että opetuksessa syntyneet aukot pystytään paikkaamaan. Talouden elpyminen tarkoittaa sitä, että työpaikkoja syntyy taas. Erityisen tärkeää tämä on nuorten kannalta, joista monella ensimmäinen kesätyö tai valmistumisen jälkeinen työpaikka siirtyi epämääriseen tulevaisuuteen. Nuorille poikkeusolot ovat olleet muutenkin poikkeuksellisen raskaat. Oman ikäiselleni ihmisille vuosi tuntuu ajalta, joka kuluu yllättävänkin nopeasti, mutta silloin kun on lukion toisella tai aloittaa opiskelunsa alusta, on vuosi tolkuttoman pitkä aika, ja elämään ja hyvinvointiin rajoitukset ja ihmiskontaktien puutteet vaikuttavat voimakkaasti. Usein vielä sitä voimakkaammin, mitä enemmän nuori kaipaa aikuisten tukea ja apua.

Helsinki voi tehdä koko Suomen talouden elpymisen hyväksi paljon. Huolehdimme siitä, että tänne rakennetaan riittävästi asuntoja, jolloin tänne on myös helpompi muuttaa syntyvien työpaikkojen äärelle. Me voimme olla yhdessä työllistävien yritysten kanssa houkuttelemassa ihmisiä tulemaan rakentamaan elämäänsä juuri tänne. On paljon helsinkiläisiä yrityksiä jotka etsivät työntekijöitä jatkuvasti kaikkialta maailmasta, ja meidän kannattaa olla mukana kertomassa kaupunkimme hyvästä puolista. Tarvitsemme tässä myös yhteistyötä valtion kanssa, työlupaprosessien tulee olla paljon nykyistä sujuvampia. Ja lisäksi, totta kai haluamme kaupunkina tarjota niitä nuorten ensimmäisiä kesätyöpaikkoja myös ensi kesänä.

Ilmastonmuutos ei kadonnut mihinkään tämän pandemiavuoden aikana. Tänä vuonna Helsingissä valmistaudutaan hanasaaren hiilivoimalan sulkemiseen. Yksi hiiltä korvaavista lukuisista investoinneista on Katri Valan laitoksen tänä vuonna käyttöön otettava uusi lämpöpumppu, joka ottaa vielä aikaisempaa huolellisemmin talteen jätevesilämpöä. Salmisaaren hiilen polton lopettamiseksi on käynnissä kansainvälinen haastekilpailu, Helsinki Energy Challenge, jonka tulokset saamme kevättalvella. Innostavaa, niin pääsemme viemään eteenpäin kestäviä, polttoon perustumattomia ratkaisuja hiilen korvaamiseksi.

Kaupunkisuunnittelussa kestävän kaupungin rakentaminen jatkuu. Yksi vuoden ensimmäisistä päätöksistä on päätös Läntisen Helsingin raitioteistä, jota kaupunginhallitus käsittelee tammikuussa. Sen hankkeen myös saamme niin uuden pikaratikan kuin uudet raiteet Topeliuksenkadulle ja Fredrikinkadulle.

Yksi tämän vuoden kiehtovimmista hankkeista on uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon valmistelu. Uutta museota työstetään yhdessä kaupungin, valtion, itse museoiden, kaupunkilaisten ja itse asiassa kaikkien arkkitehtuurin ja designin perinnöstä ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden kansalaisten kanssa. Meillä kaupungin vastuulla on ennen kaikkea koko uutta museota ympäröivän alueen suunnittelukilpailun valmistelu. Yksi esitetyistä ideoista alueelle on se, että siellä tulee olla erityisesti kohde, joka houkuttelee lapsia ja nuoria oleilemaan alueella. Tästä olen samaa mieltä.

Alkaneen vuoden tehtävien joukossa on luonnollisesti myös luonnonsuojeluohjelman toteuttaminen. Uusia luonnonsuojelupäätöksiä on luvassa ainakin Vuosaaren suunnassa. Hyvä niin.

Toivottavasti tämä on niin Helsingille kuin meille kaikille hyvä vuosi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *