« Kaikki artikkelit

Vihreiden pormestariehdokkaaksi: jälleenrakennuksen, ilmastotoimien ja yhteistyön aika

Olemme Helsingissä poikkeuksellisen ja kiinnostavan tehtävän edessä tänä vaalikeväänä 2021.

Nämä tulevat olemaan vuodet, jolloin kaupunki luo itseään uudelleen ja toipuu pandemian vaikutuksista. Jälleenrakennus tulee kestämään koko valtuustokauden ja vielä pidemmälle, tämän vuosikymmenen loppuun asti.

 

Työssä on mielestäni kolme tärkeintä ja huolellisesti yhteen sovitettavaa asiaa.

 

1) Helsingin täytyy työskennellä aikaisempaa määrätietoisemmin uusien työpaikkojen synnyn ja yritysten toimintaympäristön hyväksi.

 

2) Samalla työn kaupunkilaisten ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta täytyy olla huolellisempaa ja kunnianhimoisempaa kuin aiemmin, koska viime vuoden vaikutukset ja käynnissä oleva epidemia tuntuvat kovimmin juuri herkimpien elämässä.

 

3) Ilmastokriisi ei ole kadonnut mihinkään pandemian myötä. Näemme kuumenevan maailman yhä selkeämmin konkreettisesti ympärillämme, tunnemme sen. Työn päästöjen vähentämiseksi täytyy olla tehokkaampaa kuin mihin olemme aiemmin pystyneet.

 

Kysymykset ja ongelmat joita ratkomme seuraavien vuosien aikana ovat todella vaativia, huimaavan vaativia. Toisaalta niiden ratkominen on minusta myös innostavaa.

Onko maailmassa Helsinkiä parempaa kaupunkia tähän työhön, jossa kysymyksenasettelut kaupungeissa ympäri maailmaa ovat samankaltaisia? Ilmastoteot ja niiden tekeminen niin, että uusien työpaikkojen syntyminen on mahdollista ja todennäköistä kiinnostaa nyt kaikkia. Helsingin malli, jossa ilmastoteot yhdistyvät sosiaaliseen tasa-arvoon, kiinnostaa todella monia. Entä onko millään muualla kaupungilla suurempaa vastuuta Suomen talouden ilmastokestävästä elpymisestä kuin Helsingillä?

Kriisissä ihmiset toimivat kriisin vaatimalla energialla ja yltävät usein hämmästyttävän hyviin suorituksiin. Tilanteen helpottaessa ei ole enää niin helppo jaksaa ja monet paineet tai huolet, jotka oli mahdollista painaa sivuun kriisin aikana, tulevat pintaan. Sama koskee niin yksilöitä kuin yhteisöjä.

Helsinki on yhteisö, jossa laajalla yhteistyöllä on pitkät perinteet. Tarvitsemme tätä nyt poikkeusajoista noustessamme enemmän kuin koskaan. Tarvitsemme sitä, että kaupunkimme tilannetta ja mahdollisuuksia analysoidaan huolellisesti ja monipuoliseen tietoon perustuen. Tarvitsemme hyviä keskusteluja, kuuntelemista, parhaista esimerkeistä oppimista. Tarvitsemme samalla kykyä toimia, kykyä toimia myös nopeasti ja kekseliäästi, määrätietoisuutta. Tarvitsemme johtajuutta, jolla on kykyä rakentaa samaan aikaan keskustelevaa, uteliasta, moniäänistä ja määrätietoista päätöksentekoa ja toimintatapaa.

Olen käytettävissä vihreiden pormestariehdokkaaksi. Uskon, että pitkällä kokemuksellani niin työministerinä kuin apulaiskaupunginjohtajana ja apulaispormestarina, minulla on vahvat edellytykset toimia kaupungin johdossa tulevina vaikeina ja kiinnostavina vuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *