« Kaikki artikkelit

Uusi luonnonsuojelualue Helsinkiin: Ramsinniemen lehto

Lisää luonnonsuojelua Helsinkiin! Tänään tehtiin päätös Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajennuksesta.

Alueeseen kuuluu kaunista rantametsää, avointa kalliomaastoa ja runsaita lehtoja. Luonnonsuojelualueen laajennuksen itäinen osa on kangasmetsävaltainen. Alueelta löytyy myös Litorinameren eli Itämeren varhaisvaiheen aikainen muinaisranta.

Luonnonsuojelualueella esiintyy useita uhanalaisia lehtotyyppejä. Edustavan ja monipuolisen lehtokasvillisuutensa ansiosta osa luonnonsuojelualueesta kuuluukin valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Rastasniemen kärjessä on pieni laikku rantakasvillisuutta, joka kuuluu vaarantuneeseen luontotyyppiin Itämeren epilitoraalikedot.

Alueen lajien uhanalaisuuden perusteella luonnonsuojelualue on merkittävä sienten kannalta. Vuonna 2023 tehdyssä sieniselvityksessä alueelta löytyi monia vaateliaita, ravinteisten lehtojen lajeja, kuten valtakunnallisesti erittäin uhanalainen isohimmihiippo sekä silmälläpidettävät lehtovyörousku, päärynärisakas, iltaukonsieni ja viinirisakas. Ramsinniemen lehdosta tunnetaan myös vaateliaita ja Helsingissä harvinaisia lehtojen putkilokasveja, kuten valkolehdokki, kevätlinnunherne ja mustakonnanmarja. Kotkansiipi ja lehtokuusama esiintyvät alueella helsinkiläisittäin hyvin runsaina.
Luonnonsuojelualueen hoitosuunnitelmassa kannetaan huolta herkän alueen kulumisesta, joten luontoa helposti kuluttava maastopyöräily rajoitetaan vain poluille. Kallioilla, joissa kasvillisuus on ohutta, pyöräily on kokonaan kielletty. Luonnon kulumista alueella seurataan ja tarvittaessa liikkumista rajoitetaan voimakkaammin.

Kävimme alueella retkellä viime syksynä ja se on todella suojelun arvoinen. Laajennus nostaa Ramsinniemen lehdon suojelualueen 10 hehtaarin kokoiseksi ja arvokasta on myös se, että suojelualue on osa laajaa luontoaluetta, joka jatkuu Vartiokylänlahdelta Meri-Rastilan rantametsän kautta Ramsinniemeen. Laajojen ja yhtenäisten metsien suojelu ja vaaliminen on luonnon ja eliölajien kannalta tärkeää. Hienoa, että Helsingissä on näitä laajoja metsäalueita, ja että niiden suojelu etenee askel askeleelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *