« Kaikki artikkelit

Obaman ensimmäinen testi

Barack Obaman valinta Yhdysvaltain presidentiksi on herättänyt riemua ja toiveita ympäri maailmaa. Obaman lupaaman muutoksen ensimmäinen testi on heti 20. tammikuuta virkaanastujaisten jälkeen. Finanssikriisin ratkaiseminen tai ilmastonmuutoksen torjuminen ovat vaikeita ja aikaa vieviä asioita. Guantanamon vankileirin presidentti Obama sen sijaan voi sulkea omalla päätöksellään nopeassa aikataulussa.

Barack Obaman omin sanoin Guantanamon vankileiri on "surullinen luku Yhdysvaltojen historiassa". Vangitsemiset ilman oikeudenkäyntiä, puolueettoman oikeudenkäynnin kieltäminen ja kidutus ovat häpeällisiä rikkomuksia ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta vastaan. Epäilys terrorismista ei näihin oikeuta, koska silloin valtio kieltää itse ne periaatteet, joita väittää puolustavansa.

Tuhannet Barack Obamaa Berliiniin kuuntelemaan tulleet ihmiset hurrasivat hänen ilmoittaessaan vastustuksensa kidutukselle. Tilanteessa oli jotain kaameaa. Olemmeko todella päätyneet siihen, että henkilö, joka ilmoittaa vastustavansa kidutusta, todella ansaitsee suosionosoituksia? Kidutuksen vastustamisen periaatteen pitäisi olla itsestäänselvyys, edistyksellinen politiikka vaatii vähän muutakin.

Guantanamon vangit on vapautettava tai heitä vastaan on nostettava syyte ja heille on annettava mahdollisuus puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Vangit on siirrettävä Yhdysvaltoihin odottamaan oikeudenkäyntiä ja heille on taattava sellaiset oikeudet, jotka kaiken kaikkiaan kuuluvat vangituille henkilöille.

Guantanamon vankileiri, Abu Ghraib ja laajamittainen kidutus ovat tahranneet Yhdysvaltojen mainetta demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana. Vielä paljon vakavampaa on, jos Yhdysvallat on toiminnallaan tahrannut mainittuja arvoja. Näitä arvoja voidaan puolustaa vain, jos olemme itse valmiita toimimaan niiden edellyttämällä tavalla. Muuten viemme kaiken toivon esimerkiksi niiltä rohkeilta ihmisiltä, jotka Lähi-idässä kamppailevat omien hallitusten sortoa vastaan.

Presidentti Obama, olkaa hyvä ja sulkekaa Guantanamon vankileiri välittömästi.

Amnesty International: Counter Terror with Justice

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *