« Kaikki artikkelit

Saimaannorpan, saimaannieriän ja saukon mailla

- Koloveden kansallispuisto laajenee

Tänään eduskunnassa on käsittelyssä lakiesitys Koloveden kansallispuiston alueen kaksinkertaistamisesta melkein 6000 hehtaarin kokoiseksi. Savonlinnan, Enonkosken ja Heinäveden kuntien alueella sijaitseva Kolovesi on monille retkeilijöille tuttu nimenomaan melontakohteena. Nyt kansallispuisto laajenee saarista rannoille. Laajentumisen jälkeen Kolovesi on yksi Etelä-Savon arvokkaimpia vanhojen metsien suojelualueita.

Kolovedellä on hiljaista. Hiljaisuus on varmasti yksi niistä tekijöistä, jotka houkuttelevat ulkomaisia matkailijoita Kolovedelle. Suomen rajojen ulkopuolelta tulleiden retkeilijöiden osuus Koloveden kävijöistä on kansallispuistojemme joukossa poikkeuksellisen suuri.

Kansallispuistoilla on iso myönteinen merkitys niiden alueiden talouteen jolla ne sijaitsevat. Koloveden retkeilijöiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan laajennuksen myötä 8 000 kävijästä 16 000:een. Tämä tarkoittaa alueelle uusia yritystoiminnan mahdollisuuksia esimerkiksi majoituspalveluissa ja kahvilapalveluissa.

Ympäristövaliokunnassa Koloveden kansallispuiston laajennusta oli ilo käsitellä. Kolovesi parantaa mahdollisuuksia suojella uhanalaisia saimaannorppaa ja saimaannieriää. Kaksi kolmannesta Koloveden metsistä on yli satavuotiaita, ja osassa metsiä on vanhan luonnonmetsän piirteitä, mikä on kuitenkin eteläisessä Suomessa melko harvinaista. Kolovesi suojelee kalliometsiä, joiden luontotyypit ovat valitettavasti taantuvia.

Ympäristövaliokunnassa kaikki eduskuntaryhmät kannattivat Koloveden laajennusta. Valiokunta myös edellytti hallituksen selvittävän, voitaisiinko puistoa edelleen laajentaa arvokkaalle Nahkiaissalon alueelle. Olemassa olevien kansallispuistojen ja suojelualueiden laajentaminen on tärkeää, koska eteläisessä Suomessa suojelualueet kaiken kaikkiaan ovat pirstaleisia ja alaltaan pieniä, eivätkä siksi tarjoa aina riittävää suojaa uhanalaisille lajeille ja luontotyypeille.

Tämä kirjoitus julkaistiin ensin Vihreiden blogissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *