« Kaikki artikkelit

Puhdasta ruokaa Espoossa ja Euroopassa – Eurovaaliehdokas Anni Sinnemäki Sellon kirjastossa pe 9.5. klo 17-18.30

Tervetuloa keskustelemaan puhtaasta ruoasta eurovaaliehdokas Anni Sinnemäen ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elon kanssa Sellon kirjastoon perjantaina 9.5. klo 17-18.30.

EU:ssa päätetään, miten ruokaa tuotetaan ja millaisena se päätyy lautasillemme

Toukokuussa valittava Europarlamentti päättää esimerkiksi siitä, saako kuluttaja jatkossakin tietoa siitä, mitä suuhunsa laittaa. Ei siis ole samantekevää, keitä sinne valitaan. Ruuan puhtauteen, eettisyyteen ja eläinten hyvinvointiin liittyviä päätöksiä tehdään parlamentissa lähes viikoittain.

Maaliskuussa Euroopan parlamentti tyrmäsi Vihreiden kannan mukaisesti komission ehdottaman siemenasetuksen, joka olisi uhannut viljelykasvien geneettistä monimuotoisuutta.

Valmisteilla on mm. EU:n uusi luomulaki, jonka on määrä astua voimaan 2017.

EU käy parhaillaan neuvotteluja USA:n kanssa vapaakauppasopimuksesta (TTIP). USA:lla on neuvotteluissa pitkä vaatimuslista: esimerkiksi hormonilihan myynti pitäisi sallia ja geenimuuntelun merkintäpakosta luopua.

Vihreiden eurovaaliehdokas Anni Sinnemäki haluaa Europarlamenttiin tekemään päätöksiä puhtaan ruuan puolesta.

- Ruoka on henkilökohtaista, mutta se on myös äärettömän poliittista. Haluan huolehtia siitä, että hankintalaki sallii luomuruuan ja lähiruuan suosimisen. Eläinten pitoa on säädeltävä tiukasti, eläinten arvoa kunnioittaen. Haluan myös varmistaa, että jättimäisillä troolareilla ei tuhota merenpohjaa ja kalakantoja. Kalakannat tulee suojella ja asettaa etusijalle inhimillisen mittakaavan kalastus. Kyllä ahvenelle ja kuhalle, ei sinievätonnikalalle, Sinnemäki linjaa.

Puhdasta ruokaa lapsille ja vanhuksille

Suomen hallitus on sitoutunut lähi- ja luomuruoan käytön edistämiseen. Tavoitteena on, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 10 prosenttia on luomua vuoteen 2015 mennessä ja 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tämän päätöksen toimeenpanosta vastaavat paljolti kunnat.

Espoo on edistänyt luomu- ja lähiruoan käyttöä. Espoo Catering on mukana Kestävät hankinnat -hankkeessa sekä Portaat luomuun -ohjelmassa. Päiväkodeissa ja hoivakodeissa puuro tehdään luomuhiutaleista ja henkilöstöruokailussa tarjotaan luomuleipää ja -piimää.

- Kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa luomu- ja lähiruokaa halutaan lisää, mutta ongelma on, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tuottajat valittavat kysynnän puutetta ja asiakkaat sitä, etteivät tuotteet sovi suurtalouskäyttöön tai ovat liian kalliita, toteaa Tiina Elo.

Sinnemäki ja Elo pitävät tärkeänä, että niin EU:ssa kuin Espoossakin löydetään keinot, joilla varmistetaan puhtaan ruoan tuotantoedellytykset ja lisätään luomu- ja lähiruoan tarjontaa niin suurkeittiöille kuin yksittäisille kuluttajille.

Lisätietoja:
Anni Sinnemäki, p. 050 511 3166
Tiina Elo, p. 045 261 7447

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *