« Kaikki artikkelit

Helsingin johdettava Suomi inhimillisesti ulos koronasta

Vihreiden Helsingin pormestariehdokas Anni Sinnemäki avasi pormestarikampanjansa tiistaina. Avauksessa Sinnemäki esitteli laajan ohjelman inhimilliseen koronakriisistä palautumiseen. Ohjelman tavoitteena on Helsinki, joka elpyy ilmaston kannalta kestävällä tavalla ja palaa jälleen kansainvälisesti houkuttelevaksi pääkaupungiksi, kaupungiksi jonne on helppoa tulla käymään, opiskelemaan, tekemään töitä ja perustamaan yritys. Tiedotustilaisuudessa Sinnemäki korostaa, että kaupunkien, erityisesti Helsingin, rooli koronapandemiasta palautumisessa on aivan keskeinen.

Sinnemäen mukaan hallituksen pandemiatoimien perusteella kaupunkien roolia ei ole täysin ymmärretty: rokotteita ei olla toistaiseksi kohdennettu sinne, missä niistä on epidemian torjunnan kannalta eniten hyötyä eikä monien palvelualojen, etenkään kaupungeille merkittävien kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinkoa ole otettu riittävän vakavasti. Helsinki on koronatoipumisen kannalta pääkaupunkina aivan keskeinen paikka.

Erityisen vaikea tilanne on ollut kulttuuri- ja tapahtuma-alalla, josta työ on pandemian aikana pitkälti kadonnut kokonaan ja monet alan tekijät ovat olleet vuoden ilman toimeentuloa. Kulttuuri ja tapahtumat ovat Helsingille tärkeä elinkeino ja merkittävä työllistäjä. Ala tarvitsee kaupungin aktiivista otetta. Ennen kaikkea se kuitenkin vaatii maan hallitukselta pikaisia toimia: koronatoimissa tapahtuma-alan tukeminen on tähän asti jäänyt puutteelliseksi.”

Sinnemäen tavoitteena on, että Helsingistä tulee maailman inhimillisin pandemiasta toipuva kaupunki. Tavoite toteutuu, kun Helsinki satsaa nuorten tukemiseen, koulutukseen ja mielenterveyspalveluihin.

Lasten ja nuorten tilanne on haastava: Helsinki on arvioinut, että poikkeusaikojen ja etäopetuksen jäljiltä perusopetuksessa noin 40 % oppilaista tarvitsee aiempaa enemmän tukea. Toisella asteella opintojen keskeyttäminen ja uupumus ja mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet ennennäkemättömästi.

Lasten ja nuorten tilanne on vakava ja vaatii Helsingiltä koulutukseen satsaamista pitkäjänteisesti. Koronan vuoksi tarvitaan lisäpanostuksia myös nopeassa aikataulussa. Tänään kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa Vihreät esittävät tälle vuodelle lisää rahoitusta, jotta lapset ja nuoret saavat kouluissa tarvitsemansa yksilöllisen tuen. Pormestari käyttää keskeisesti valtaa ennen kaikkea kaupungin talousarvion laatimisessa, ja Vihreille koulutuksen riittävä rahoitus on keskeinen prioriteetti nyt ja tulevaisuudessa.”

Nykyisessä tehtävissään apulaispormestarina Sinnemäki on toiminut määrätietoisesti kaupungin elinvoiman puolesta. Kaupunki on paikka, jonne on luontevaa perustaa yritys, josta on helppo löytää työpaikka ja jonne on sujuvaa muuttaa työn perässä. Tämän päivän taloudessa yritysten mahdollisuuksilla rekrytoida hyviä työntekijöitä on keskeinen merkitys niiden menestyksessä. Helsingin tehtävä on varmistaa, että täältä löytyy tulijoille asunto ja että maan rajojen ulkopuolelta saapuvat voivat tuntea kaupungin kodikseen.

Ilmastokriisistä vastuunsa kantavassa kaupungissa yritykset pääsevät kokeilemaan edelläkävijäratkaisuja. Helsinki tekee töitä kiertotalouden tavoitteiden puolesta ja myös tällä alalla kekseliäät yritykset, joilla on ideoita ja osaamista, menestyvät täällä.”

Kaksi vuotta sitten Vihreät nousi Kokoomuksen ohi ja oli ensimmäistä kertaa eduskunta- ja eurovaalien suurin puolue Helsingissä. Kannatusmittaukset ennustavat myös kuntavaalikamppailusta Vihreiden ja Kokoomuksen välillä historiallisen tiukkaa.

→ Tutustu Anni Sinnemäen pormestariohjelmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *