« Kaikki artikkelit

Apulaispormestari Sinnemäki alkavasta hallituksen kehysriihestä: Hallituksen on lisättävä työperäistä maahanmuuttoa työllisyyden vahvistamiseksi

Helsingin apulaispormestari, Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki odottaa hallitukselta ratkaisuja työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi. Nämä ratkaisut helpottaisivat hallituksen omien työllisyystavoitteiden saavuttamista. Työperäinen maahanmuutto ja kansainvälisten osaajien rekrytoiminen Suomeen ovat tärkeitä keinoja huolehtia työllisyysasteen nostamisesta.

“Suomen tulevaisuus on paljon kiinni siitä, miten onnistumme houkuttelemaan kansainvälisiä osaajia tekemään työtä, perustamaan yrityksiä ja luomaan uusia työpaikkoja. Hallituksen on nopeutettava työlupaprosessia, saatava asioinnin ongelmat kuntoon ja vietävä läpi start up -yrittäjien viisumi sekä ulkomaisten opiskelijoiden automaattinen työlupa valmistumisen jälkeen. Odotan hallitukselta myös pieniä palkkatuloja ansaitsevien ihmisten perheenyhdistämisen helpottamista.” 

Sinnemäki huomauttaa, että Suomeen tarvitaan eri arvioiden mukaan vähintään 100 000 työperäistä maahanmuuttajaa vuosikymmenen loppuun mennessä. Valtaosa heistä tulee juuri Helsinkiin. 

“Hallituksen tehtävä on sujuvoittaa ja helpottaa saapumiseen liittyviä prosesseja kun taas Helsingin tehtävä on vahvistaa maailmalla tietoisuutta Helsingistä yhtenä maailman mukavimmista kaupungeista elää. Turvallisuus, hyvät koulut ja kansainvälisesti vertailtuna kohtuullisen hintainen asuminen ovat vahvuuksiamme kun kilpailemme monien muiden maailman kaupunkien kanssa siitä, mihin ihmiset haluavat tulla”, Sinnemäki sanoo

Suomen haaste on työpaikkojen lisäksi tulevaisuuden huoltosuhde. Suomen väestön ikärakenne edellyttää työperäisen maahanmuuton reipasta kasvua, mikäli laadukkaista ja yhdenvertaisista palveluista halutaan pitää kiinni.

“Keskustelu työperäisen maahanmuuton lisäämisessä keskittyy usein huippuosaajiin, mutta tosiasia on, että Suomi tarvitsee tulevina vuosina aivan kaikenlaista työvoimaa rajojemme ulkopuolelta koodareista lähihoitajiin. Ikäluokkien pienentyessä etenkin hoito- ja hoiva-alan palveluiden turvaaminen edellyttää sitä, että Suomeen tulee merkittävästi lisää työvoimaa maamme ulkopuolelta.”

Sinnemäki korostaa, että Helsinki tekee oman osansa toivottaakseen tulijat tervetulleeksi. Ulkomaisten työntekijöiden mukana tulee usein perhe, joten kaupunkien tärkeä tehtävä on lunastaa odotukset toimivista palveluista. Pormestarina Sinnemäki laittaisi resursseja englanninkielisten koulu- ja varhaiskasvatuksen paikkojen lisäämiseen, mitkä näkyvät tälläkin hetkellä ulkomailta rekrytoivien yritysten arjessa haasteina. Lisäksi olisi työskenneltävä aikuisten kielenopetuksen ja muuntokoulutuksen sekä sen eteen, että puolisoille löytyisi töitä Helsingistä.

Anni Sinnemäki on Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari ja Vihreiden pormestariehdokas. Työperäisen maahanmuuton edistäminen on osa Sinnemäen pormestariohjelmaa.

https://annisinnemaki.net/pormestariohjelma/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *